ΣΥΓΚΛΙΝΟ ΜΕ ΠΡΑΣΑ (κεντανέ)
500γρ. πράσα (καθαρισμένα)
400γρ. σύγκλινο
100ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
4 πατάτες
1 κουταλιά πελτέ
250γρ.χυμό τομάτας Επιλογή μου
100ml κόκκινο κρασί
½ κουταλάκι κύμινο
αλάτι - πιπέρι
Καθαρίζουμε, πλένουμε τα πράσα, τα κόβουμε σε χοντρές φέτες και τα κρατάμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες.
Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελάχιστα το σύγκλινο μέχρι να πάρει χρώμα. Αφαιρούμε στη συνέχεια σε ένα πιάτο.
Στο λάδι που έχει απομείνει ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό μέχρι να γυαλίσουν.
Προσθέτουμε τις πατάτες, ρίχνουμε τα πράσα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να βγάλει τα αρώματά του.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Στη συνέχεια βάζουμε το χυμό τομάτας, το κύμινο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για 1 λεπτό και συμπληρώνουμε με μία κούπα ζεστό νερό.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 40 λεπτά.
Τέλος προσθέτουμε ξανά το σύγκλινο στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά αφήνουμε για λίγο να σταθεί το φαγητό και σερβίρουμε.