ΣΠΙΤΙΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝΟ
Για τα ψωμάκια
600 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ κοσκινισμένο
460 ml γάλα
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι σόδα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
Σουσάμι για πασπάλισμα
Για την τονοσαλάτα
2 κουτάκια τόνος σε ελαιόλαδο
100γρ. καλαμπόκι κατεψυγμένο
100γρ. αρακά κατεψυγμένο
50γρ. αγγουράκι τουρσί
1 πιπεριές Φλωρίνης
2 κουταλιές άνηθο
Για τη σώς
150γρ. γιαούρτι
100γρ. μαγιονέζα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Αυγά βραστά (προαιρετικά)
Ρόκα
Σε ένα Μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτουμε το γάλα το μπέικιν πάουντερ την σόδα το ελαιόλαδο τη ζάχαρη και το αλάτι.
Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και στη συνέχεια δουλεύουμε για λίγο πάνω στο πάγκο. Θα πρέπει να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπάλες και πλάθουμε μικρά καρβελάκια. Τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε με νερό την επιφάνεια με την βοήθεια ενός πινέλου. Τέλος πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
Όση ώρα περιμένουμε να κρυώσουν, φτιάχνουμε την τονοσαλάτα.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το καλαμπόκι και τον αρακά σε αρκετό αλατισμένο νερό για 5 λεπτά. Στην συνέχεια σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον τόνο αφού πρώτα έχουμε σουρώσει από το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα λαχανικά ψιλοκομμένα και τέλος τον αρακά με το καλαμπόκι.
Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε τα υλικά για τη σώς και περιχύνουμε την σαλάτα, ανακατεύουμε πολύ καλά και κρατάμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Ανοίγουμε τα ψωμάκια στη μέση και βάζουμε 2 κουταλιές τονοσαλάτα, προσθέτουμε τη ρόκα και προαιρετικά φέτες βραστού αυγού και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!