ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ
Υλικά για τον βακαλάο:
• 1kg βακαλάο ΚΟΚΚΑΛΗ
• 200gr. αλεύρι
• Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Υλικά για τη σάλτσα ντομάτας:
•80 ml ελαιόλαδο
• 1 σκελίδα σκόρδο
•400gr. τριμμένη ντομάτα
•1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη
•1/2 κουταλάκι ζάχαρη
• Αλάτι - Πιπέρι
Αρχικά αφήνουμε τον βακαλάο να ξεπαγώσει και κόβουμε σε φέτες. Σε ένα τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθεί πολύ καλά.
Στη συνέχεια βουτάμε κάθε κομμάτι βακαλάου σε ένα μπολ με νερό και περνάμε πολύ καλά από αλεύρι.
Βουτάμε ξανά σε νερό και μία τελευταία φορά στο αλεύρι. Πατάμε πολύ καλά ώστε να κολλήσει το αλεύρι σε όλα τα σημεία του βακαλάου. Βάζουμε 3 έως 4 κομμάτια βακαλάο στο τηγάνι και δε γυρνάμε έως ότου ψηθεί πολύ καλά από τη μία πλευρά. Αφού ξεροψηθεί και πάρει το επιθυμητό χρώμα γυρνάμε και από την άλλη πλευρά για να ψηθεί. Βγάζουνε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί και αφήνουμε για λίγο να στραγγίξει.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγο το σκόρδο ψιλοκομμένο. Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη ρίγανη, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να απορροφήσει τα υγρά.
Σε μία πιατέλα τοποθετούμε το τηγανητό βακαλάο και συνδυάζουμε ιδανικά με πατάτες τηγανιτές, περιχύνουμε τη σάλτσα ντομάτας και σερβίρουμε.