Κρητική τσιλαδιά ή πηχτή
1 χοιρινό κεφάλι
4 χοιρινά ποδαράκια
150ml χυμό νεράντζι
200ml χυμό λεμόνι
50ml ξίδι
1 φλούδα από λεμόνι
1 φλούδα από νεράντζι ή πορτοκάλι
ξύσμα από ένα λεμόνι
ξύσμα από νεράντζι ή πορτοκάλι
1 κ.γ πιπέρι
1 κ.γ. κύμινο
αλάτι
Σε μια πολύ μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το κεφάλι και τα ποδαράκια και τις φλούδες από τα εσπεριδοειδή
(αν δεν χωράνε μοιράζουμε σε δυο κατσαρόλες) γεμίζουμε με αρκετό νερό μέχρι να καλυφτούν.
Σιγοβράζουμε και ξαφρίζουμε συνεχώς, αλατίζουμε και αφήνουμε μέχρι να ψηθούν για περίπου 4 ώρες, το κρέας θα πρέπει να ξεκολλάει από τα κόκκαλα.
Αφαιρούμε το κρέας από τη κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει. Σουρώνουμε τον ζωμό σε μια καθαρή κατσαρόλα, αφού κρυώσει αφαιρούμε την πέτσα με το λίπος που έχει δημιουργηθεί στην κορυφή.
Κόβουμε όλα τα μέρη από το κεφάλι και τα ποδαράκια σε μικρά κομμάτια και πετάμε τα κόκαλα. Ρίχνουμε ξανά μέσα στον ζωμό και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τους χυμούς και το ξίδι, δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε το αλάτι και αφήνουμε να βράσει και πάλι για 15 λεπτά περίπου, όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε τα ξύσματα και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε τη πηχτή σε φόρμες ή μπολ, προσέχουμε να μπαίνει και ζωμός και κρέας παντού. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
Για να ξεφορμάρουμε, βυθίζουμε το σκεύος για λίγα λεπτά σε ζεστό νερό.
Καλή επιτυχία!!!