ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ΜΕ ΦΡΥΓΑΝΙΑ
4 αυγά
150γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
150γρ. ζάχαρη
250γρ. καρύδια (θρυμματισμένα)
150γρ. φρυγανιά τριμμένη
20γρ. μπεικιν παουντερ
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρίφαλο
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
40ml κονιάκ ή λικέρ
Για σιρόπι
400ml νερό
400γρ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
Φλούδα από ένα πορτοκάλι
Αρχικά, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα, τα βράζουμε για 5-7 λεπτά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και τα χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ μέχρι να γίνουν πηχτή μαρέγκα. Τα κρατάμε στην άκρη για να χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια.
Στο μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα ένα τους κρόκους των αυγών, συνεχίζουμε να χτυπάμε και τέλος ρίχνουμε το κονιάκ.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το ξύσμα πορτοκαλιού, ρίχνουμε την φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε. Βάζουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά.
Ρίχνουμε σταδιακά τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ από κάτω προς τα πάνω.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με φρυγανιά ένα ταψί και μεταφέρουμε το μείγμα, απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για 45-50 λεπτά στις αντιστάσεις.
Βγάζουμε τη ζεστή καρυδόπιτα και κόβουμε σε κομμάτια ή τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα. Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε για μια ώρα να τραβήξει.
Κλείνουμε το ταψί πολύ καλά με μεμβράνη και αναποδογυρίζουμε το ταψί, αφήνουμε για άλλη μια ώρα να σιροπιαστεί ομοιόμορφα.
Καλή επιτυχία!