ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ
800γρ.καλαμαράκια καθαρισμένα
80ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρή πιπεριά πράσινη
300γρ. ντομάτα τριμμένη
8 ντοματίνια
50ml ούζο
4-6 φύλλα βασιλικού
αλάτι - πιπέρι
χυμό από μισό λεμόνι
300γρ. χυλοπίτες
Ξεπλένουμε τα καλαμαράκια, τα αφήνουμε να σουρώσουν, τα κόβουμε στη μέση και τα κρατάμε στην άκρη.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες και το σκόρδο ψιλοκομμένο.
Ανακατεύουμε για 1 λεπτό μέχρι να γυαλίσουν.
Ρίχνουμε τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές λωρίδες και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση,
αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 2 λεπτά.
Ρίχνουμε τα καλαμαράκια και ανακατεύουμε απαλά.
Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί. Βάζουμε την τριμμένη ντομάτα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 4 λεπτά ακόμα.
Στα τελευταία 2 λεπτά προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού.
Εντωμεταξύ σε μία κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό βράζουμε τις χυλόπιτες 1 λεπτό λιγότερο απ’ όσο αναγράφει η συσκευασία.
Μεταφέρουμε τις χυλόπιτες μέσα στο τηγάνι και προσθέτουμε ελάχιστο από το νερό που βράσαμε.
Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε για 1 λεπτό μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Τέλος στύβουμε το χυμό λεμονιού, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρουμε με ελάχιστο ωμό ελαιόλαδο.
Καλή επιτυχία!