ΓΑΡΙΔΕΣ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ
Υλικά:
20 γαρίδες μεγάλες
500gr. κριθαράκι
1,5lt ζωμό από τα κεφάλια της γαρίδας
80ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο σε λεπτές φέτες
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κύβους
1 πιπεριά κέρατο κομμένη σε κύβους
2 φρέσκιες ώριμες ντομάτες ξυσμένες
1 κουταλιά πελτέ
100ml λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά μαϊντανό
Εκτέλεση:
Αρχικά τραβάμε τα κεφάλια από το σώμα της γαρίδας και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα
με 1,5lt νερό και μισή κουταλιά αλάτι για 10'. Σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό.
Για να καθαρίσουμε τις γαρίδες, ξεκολλάμε τα πόδια και αφαιρούμε το κέλυφος, πιέζουμε
χαμηλά στην ουρά και τραβάμε προς το μέρος μας να βγει και αυτή. Με μαχαίρι χαράζουμε
πάνω τη ράχη και αφαιρούμε το έντερο. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το ελαιόλαδο με το
κρεμμύδι και το πράσο, ρίχνουμε τις πιπεριές και ανακατεύουμε να γυαλίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε τον πελτέ, τις ντομάτες, τα
μπαχαρικά και ψήνουμε για 5'. Ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε το φαγητό σε μια γάστρα, βάζουμε μέσα τις γαρίδες και ρίχνουμε το ζωμό που
έχουμε κρατήσει. Ανακατεύουμε απαλά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και σκεπάζουμε τη γάστρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o για 15'. Καλή επιτυχία !