ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ
1.5kg χταπόδι πλοκάμι
1 kg κρεμμύδια για στιφάδο
100ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
150ml κόκκινο κρασί
20ml ξύδι
2 κουταλιές πελτέ
2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
2 φύλλα δάφνης
6-8 κόκκους μπαχάρι
αλάτι πιπέρι
Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι μας με μπόλικο νερό και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Βάζουμε το χταπόδι σε μία μεγάλη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά περίπου σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά που θα βγάλει.
Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια ολόκληρα και το σκόρδο ψιλοκομμένο και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε να μυρίσει.
Ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες και σβήνουμε με κρασί και με ξύδι.
Βάζουμε τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους μπαχάρι, αλάτι και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 15 λεπτά.
Αφού έχει περάσει ο χρόνος για το χταπόδι, το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμυδάκια.
Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία για άλλη μισή ώρα περίπου.
Ελέγχουμε κατά διαστήματα, αν το φαγητό μας χρειαστεί ελάχιστο νερό.
Όταν είναι έτοιμο το φαγητό, προσθέτουμε φρέσκο τριμμένο πιπέρι και αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί, πριν το σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!